Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

…ο ευλογημένος άνθρωπος



Αυτός που θέλει να αλλάξει τον κόσμο,
είναι άνθρωπος.
Αυτός που προσπαθεί και να το κάνει,
είναι ονειροπόλος.
Αυτός που προσπάθησε και δεν τα κατάφερε,
είναι πλέον ρεαλιστής.
Κι αυτός που κατάλαβε απ’ την αρχή,
ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να αλλάξει, ποτέ,
είναι ευλογημένος

© copyright, ανδρέας λισσόβας

Η ιστορία του Κεμάλ - Αλκίνοος Ιωαννίδης


Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ.
Καληνύχτα...

23 σχόλια:

  1. Καλημέρα ιπποτάκο...σε χάσαμε..όλα καλά; ωραίοι οι στίχοι σου.. το τραγούδι θα το ακούσω αργότερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα δελφινάκι μου...
      Είχα λίγα τραξίματα με τη σχολή τώρα, εργαστήρια και τα υπόλοιπα.
      Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...
      Να το ακούσεις, που μπορεί να το έχεις ήδη ακούσει, είναι πολύ ωραίο...

      Διαγραφή
  2. Εγώ ευτυχώς δεν ανήκω στα δύο τελευταία και δεν θέλω να φτάσω ποτέ. άνθρωπος και ονειροπόλος μέχρι ο ήλιος να δύσει στην ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι, Έντι, μακάρι... Αν και έχεις να δεις πολλά ακόμη με τα χρόνια.
      Άλλο βέβαια, αν συνεχίζεις τον αγώνα, γνωρίζοντας όμως ότι είναι μάταιος.

      Διαγραφή
  3. Και για να συνεχίσω σε λόγια του λατρεμένου μου Αλκίνοου...
    "Αυτός ο κόσμος που αλλάζει
    με τρομάζει, με τρομάζει..."
    Να είσαι καλά, γλυκιέ μου!!!
    Όλες οι αλλαγές, ας είναι μόνο για καλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι αυτός που κατάλαβε απ’ την αρχή,
    ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να αλλάξει, ποτέ,
    είναι δυστυχισμενος, δειλος και χαμενος πριν καν ξεκινησει ο αγωνας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γιατι το να δηλωνεις οτι ο κοσμος δεν αλλαζει, οποτε ας μη κουνησουμε το δαχτυλακι μας γιατι ετσι κι αλλιως ειναι ματαιο, ειναι μοιρολατρικο, και στην καλυτερη περιπτωση αυτος που το πιστευει ειναι παθητικος δεκτης των οσων συμβαινουν και αξιος της μοιρας του. οι υπολοιποι τι φταινε?
    τετοιες νοοτροπιες εφεραν, μεταξυ αλλων, τη κατασταση σ'αυτο το σημειο. για μενα ειναι περισσοτερο δικαιολογια για να αποφυγει καποιος να αγωνιστει.
    οπως ειπα, ειναι ηδη χαμενος. και το χειροτερο, δεν προσπαθησε καν. και δεν ξερω πως μπορει να εχει τη συνειδηση του ησυχη, ουτε πως θα κοιταζει μεθαυριο τα παιδια του στα ματια, οταν η κατασταση θα εχει γινει πολυ χειροτερη και θα τον ρωτησουν 'τι εκανες εσυ γι αυτο' και δεν θα μπορει καν να πει 'προσπαθησα αλλα δεν τα καταφερα'..

    αν ηταν ολοι αποφασισμενοι, θα ειχαν χεστει πανω τους οι αλλοι κ δεν θα τολμουσαν να κανουν οσα εκαναν. αλλα με εναν λαο παντελως κοιμισμενο κ με φετιχ αυτη τη νοοτροπια του 'δεν εχει νοημα να προσπαθεις, δεν αλλαζει τιποτα', ηταν αναμενωμενο να καταληξουμε ετσι.
    κι οπως ειχα δει σε ενα στενσιλ 'μικρε μου, ετσι ειναι ο κοσμος, δεν αλλαζει'-'κι ομως, με τετοια μυαλα αλλαζει μια χαρα.. γινεται χειροτερος..'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για προσδιορισέ μου, φανή, τον αγώνα που κάνεις εσύ, και δεν κάνω εγώ...
      Δηλαδή η πίστη ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει ΑΝ όλοι αποφασίσουν να κουνηθούν ταυτόχρονα και κάνουν τις σωστές κινήσεις, είναι αγώνας;
      Πως αγωνίζεσαι εσύ, φανή μου, που δεν το κάνω εγώ και αύριο θα κοιτάς στα μάτια τα παιδιά σου, ενώ εγώ θα ντρέπομαι...;
      Και μια υποσημείωση, το ότι πιστεύω ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο κόσμος, δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύω και στον αγώνα, για να εξηγούμαστε...

      Διαγραφή
    2. μα οταν λες οτι
      'Αυτός που προσπαθεί και να το κάνει,
      είναι ονειροπόλος'
      κ ειδικα οτι αυτος που πιστευει οτι δεν γινεται,ειναι ευλογημενος, πως γινεται να πιστευεις στον αγωνα?

      οχι, η πιστη οτι ο κοσμος μπορει να αλλαξει δεν ειναι αγωνας, αλλα η πιστη οτι δεν αλλαζει ειναι μοιρολατρεια.

      με την ιδια λογικη δεν θα ειχε συμβει ουτε η εγχωρια επανασταση του '21, ουτε καμια αλλη. θα ημασταν ακομα στην εποχη που θα μας κυβερνουσε, ξερω γω, καποιος ξενος λαος, οι γυναικες δεν θα ψηφιζαν, δεν θα πηγαιναν στα πανεπιστημια, ο χιτλερ θα εκανε ζωαρα με την αρια φυλη κ ολα τα σχετικα, γιατι κανενας δεν θα πολεμουσε αφου 'ο κοσμος δεν αλλαζει'.

      αλλα κ σε πολυ πιο απλα πραγματα, αν αυριο στη δουλεια σου σου πουν να δουλευεις με μεροκαματο 3,5 ευρω, θα τους πεις 'ναι οκ' κ δεν θα κανεις τιποτα γιατι ο κοσμος δεν αλλαζει?
      ισα ισα, ετσι αλλαζει προς το χειροτερο, γιατι θα αρχισει να δινει σε ολους 3,5 ευρω, μιας κ θα υπαρχουν καποιοι που το δεχονται γιατι θα ειναι 'ευλογημενοι' γνωριζοντας οτι δεν μπορουν να το αλλαξουν.
      πιστευεις οτι θα ημασταν στην ιδια κατασταση σημερα αν πριν 2,3 χρονια, αντι να αντιδρουν 10 ανθρωποι, κατεβαινε η μιση ελλαδα ενωμενη να τους αντιμετωπισει?
      προφανως κ οχι. αλλα οι περισσοτεροι ειχαν αυτη τη νοοτροπια, του 'δεν εχει νοημα, δεν αλλαζει τιποτα' κ προτιμησαν να κατσουν σπιτι τους, να τους κοβουν τους μισθους κ παρηγορουνταν με τον παραπανω συλλογισμο. για μενα, το ξαναλεω, ειναι δικαιολογια για παραιτηση..

      Διαγραφή
    3. Και πάλι δεν μου έδωσες έναν σαφή ορισμό του "αγώνα", ούτε μου είπες τι κάνεις εσύ παραπάνω από εμένα.
      Με τα παραδείγματα σου, δηλαδή αν αύριο εγώ δεν δεχθώ να δουλέψω με 3,5 δεν θα υπάρξει κάποιος άλλος που θα δουλέψει;! Εγώ κι εσύ άντε, λες ένα άι στο διάολο και σηκώνεσαι και φεύγεις. Αλλά αυτός που δεν βρίσκει τίποτε άλλο και έχει μια οικογένεια να θρέψει στο σπίτι του, τι θα κάνει; Αυτός αγωνίζεται ή όχι; Αυτός κάνει καλά που δέχεται την δουλειά ή όχι;
      Γιατί, φανή, να κατέβαινε η μισή ελλάδα ενωμένη να τους αντιμετωπίσει;! Γιατί ήταν μόνο 10; Ξέρεις γιατί ήταν μόνο 10; Γιατί η μισή ελλάδα τους εξέλεγε! Γιατί η μισή ελλάδα έδινε το "ναι" σε κάθε εκλογές για όλη αυτή την κατάσταση! Και λίγους λέω, δεν ήταν η μισή ελλάδα, τα 3/4 ήταν...
      Και δεν είχαν την αίσθηση του ότι δεν αλλάζει τίποτε, είχαν την αίσθηση ότι έπρατταν σωστά που επέλεγαν άλλους να κάνουν ότι οι ίδιοι βαριόντουσαν να κάνουν!
      ...
      Στην Επανάσταση του '21, σε κυβερνούσαν οι τούρκοι. Σήμερα ποιος σε κυβερνά; Κάποιος ξένος λαός; Εκεί ήταν το πρόβλημα; Σε αυτό πρέπει να εστιάζουμε; Μετά την Επανάσταση φανή, τι άλλαξε; Γνωρίζεις π.χ. τα τσιφλίκια της Θεσσαλίας; Όταν προσαρτήθηκε η Θεσσαλία το 1881 στην Ελλάδα τα τσιφλίκια αγοράστηκαν από έλληνες του εξωτερικού που είχαν την δυνατότητα να το κάνουν. Οι αγρότες της περιοχής για τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια δούλευαν σε τσιφλίκια που απλώς, δεν λέγονταν τσιφλίκια. Μετά όταν και διανεμήθηκαν τα στρέμματα, με το Κιλελέρ, έγινε, κάτι καλύτερο... (ή απλώς φάνηκε έτσι;) Και λέω κάτι γιατί πάλι σήμερα αν πας στην Θεσσαλία, θα δεις πως υπάρχουν αγρότες που έχουν στην κατοχή τους 30 στρέμματα (από μια τέτοια άλλωστε οικογένεια είμαι κι εγώ) και άλλους να έχουν 1000. Δικαιώθηκε ο αγώνας του Αντύπα; Προφανώς και όχι...
      Με τον Χίτλερ που αναφέρεις απλώς μου δείχνεις την κορυφή ενός παγόβουνου. Δηλαδή πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος ήταν ίσως ο ίδιος ο διάβολος και λέει τι να κάνω, τι να κάνω, ας κυβερνήσω πάνω στον κόσμο; Γνωρίζεις ποιον σκοπό εξυπηρετεί ο φασισμός; Γιατί σήμερα ξαφνικά βρήκε τέτοια χρηματοδότηση η Χρυσή Αυγή, από ποιον και με ποιο σκοπό;
      Το ότι νικήθηκε ο φασισμός πριν κάποια χρόνια, πως σήμερα ξανά ήρθε στο προσκήνιο; Οι παππούδες μας πολέμησαν το 1940 τους φασίστες γερμανούς για να ζήσουμε εμείς σήμερα τους έλληνες φασίστες; Δεν αγωνίστηκαν οι παππούδες μας; Τι πέτυχαν στο τέλος; Αντί να γεμίσουμε ξένο φασισμό, γεμίσαμε εγχώριο.
      ...
      Για να συνοψίσω φανή, μου λες πως η παραδοχή ότι ο κόσμος δεν αλλάζει είναι παραίτηση από τον αγώνα, τον οποίο κι εσύ η ίδια (και όλοι μας δηλαδή) δεν μπορείς να μου δώσεις σε προσδιορισμό. Επίσης το θεωρείς και μοιραλατρεία και παραίτηση.
      Αλλά εγώ τουλάχιστον έχω τα κότσια να πω ότι ξέρετε φίλοι μου, δεν αγωνίζομαι γιατί δεν ξέρω τι είναι αγώνας, και δεν κοροϊδεύω τον εαυτό μου, ότι αγωνίζομαι, λέγοντας μόνο ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Αύριο όχι μόνο στα παιδιά μου, αλλά σε κάθε παιδί θα πω ξέρεις, εγώ φταίω γιατί ο κόσμος δεν άλλαξε, όπως όλοι μας, και δεν σου λέω ότι αγωνίστηκα με το να πάρω μια κατσαρόλα π.χ. και να βγω στο σύνταγμα, χτυπώντας την. Δεν αγωνίστηκα με το να πάω στις συναυλίες της ΕΡΤ. Δεν αγωνίστηκα μιλώντας στις παρέες και έλεγα "αν γίνει αυτό, αν γίνει το άλλο, τότε θα πετύχουμε".
      Όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι σαν μια εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό:
      Είναι σαν ένας αγώνας με μηχανές σε μια πίστα. Εκεί τρέχουν όλοι και όσοι είναι μέσα θα πάρουν και την θέση την οποία θα τερματίσουν. Κι εγώ παίρνοντας μια μηχανή επίσης, τρέχω όπου βρω και μετά θα σου πω, ναι έτρεξα κι εγώ στον αγώνα, απλώς δεν ήμουν στην πίστα. Δηλαδή τι έκανα;
      ...
      Επίσης το πρόβλημα μας σήμερα και γενικώς στον κόσμο, δεν είναι το ότι δεν κάνει τίποτα, είναι ότι δεν ξέρει τι κάνει. Μακάρι κανείς να μην έκανε τίποτε. Μακάρι να μην έκλεβε κανένας. Μακάρι να μην σκότωνε κανένας. Μακάρι να μην απατούσε κανένας. Μακάρι να μην έκανε κανένας οτιδήποτε κακό. Με όλες αυτές τις προϋποθέσεις ο κόσμος θα ήταν παράδεισος...
      Είδες τελικά που χωρίς να κάνεις τίποτε, είναι τόσο όμορφα;

      Διαγραφή
    4. μα τωρα λεμε αλλα ντ'αλλων..
      μου ζητας να σου προσδιορισω εναν ορισμο που ειναι τοσο γενικος.. αλλα ενταξει, ξερω γω, για μενα αγωνας ειναι απλα πραγματα. οταν σου πει ο εργοδοτης 'ελα να δουλεψεις με 200 ευρω το μηνα', να του πες 'παρε τα @@ μου', οταν δεν εχεις πετρελαιο κ βιβλια στο σχολειο, να το κλεισεις κ να κατεβεις στο δρομο να διεκδικησεις αυτα που σου ανηκουν, οταν θελουν να κανουν ΑΕ τη ησχολη σου, να τη κλεισεις κ να κατεβεις να διεκδικησεις αυτα που σου ανηκουν. Οταν σου κοβουν νταβατζιλικι τον μισθο, κα κανεις απεργια κ να κατεβεις να διεκδικησεις αυτα που σου ανηκουν. οταν σου παιρνουν παραπανω απο τα μισα σου εσοδα σε φορους, να πεις 'παρτε τα @@ μου' και να κατεβεις να καταθεσεις την αντιθεση σου΄.
      τοσο απλο.
      κ ακομα κ αυτοι που κατεβηκαν κ χτυπουσαν κατσαρολες στο συνταγμα, ηταν 150 φορες καλυτεροι απ οσους καθονταν κ ξυνονταν στον καναπε τους. κ δεν ξυνονταν γιατι σκεφτοντουσαν οτι τους ψηφισαν, αλλα γιατι ειχαν τη νοοτροπια του δεν αλλαζει τιποτα, αρα γιατι να προσπαθησω.
      καλυτερα κατσαρολα κ μουτζα στο συνταγμα παρα τιποτα. γιατι η μουτζα ειναι το πρωτο βημα. αν μεινει εκει, δεν εχει αποτελεσμα. αλλα με 3 εκατομμυρια μουτζες, που μετα θα γινονταν οργη μπροστα στη βουλη, να δουμε τι θα γινοταν!
      μη λεμε οτι θελουμε..

      κ αυτος που παει να δουλεψει με 3,5 ευρω, ετσι κι αλλιως δεν καλυπτει τις αναγκες του. μονο κακο κανει γιατι μετα ο εργοδοτης θα εκμεταλευτει την αναγκη που υπαρχει κ δεν θα δινει παραπανω. κ το μεροκαματο θα διαμορφωθει στα 3,5 ευρω. απλα πραγματα. ενω αν δεν παει κανεις με τοσα, θα αναγκαστει να δωσει παραπανω, πως να το κανουμε.

      κ ο φασισμος ανεβαινει γιατι ο ελληνας ειναι ηλιθιος κ καθε φορα που αποφασιζει να αλλαξει τα πραγματα, διαλεγει τον λαθος δρομο που ικανοποιει μια χαρα τα συμφεροντα αυτων που υποτιθεται οτι θελει να πληξει.
      αν αυτοι που στραφηκαν στη χα εκαναν κατι πιο αντιδραστικο απο το να ψηφισουν χιμπατζηδες, θα ηταν αλλιως τα πραγματα. αλλα η παραιτηση ειναι συνωνυμο αυτης της χωρας!

      αν ολοι αυτοι που λετε οτι ο κοσμος δεν αλλαζει, κανατε κατι απο τα απλα που ανεφερα, τοτε θα ηταν αλλιως τα πραγματα.

      http://wwwfani.blogspot.gr/2011/10/blog-post_14.html

      Διαγραφή
    5. αυτα τα μικρα
      http://kerasiakrinoi.blogspot.gr/2013/06/2013.html
      αν τα εκαναν οι πολλοι, θα γινονταν μεγαλα!

      Διαγραφή
    6. Ρε φανή, απλά πράματα... εδώ δυο άτομα εμείς και δεν μπορούμε να συννενοηθούμε!
      Είναι δυνατόν να συννενοηθούν 10.000.000 έλληνες ή ακόμη 7.000.000.000 άνθρωποι σε όλον το κόσμο;!
      Ναι, αν όλοι συννενοούμασταν, αν δεν υπήρχαν οι ηλίθιοι της Χ.Α., αν όλοι κάναμε όλες τις σωστές κινήσεις, αν δεν υπήρχαν οι βολεμένοι, αν δεν κοιτούσε ο καθένας ακόμα τον κώλο του, αν δεν έμπαινε ο καθένας με το μέσο, αν στα σχολεία γινόταν μάθημα και δεν χρειάζονταν τα φροντισήρια, αν στα νοσοκομεία δεν γινόταν το μπάχαλο αλλά υπήρχε οργάνωση, αν, αν, αν...
      Βλέπεις που είσαι εσύ και τι σου λέω εγώ;
      Ο κόσμος ναι, ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να αλλάξει!
      Γιατί πάντα θα υπάρχει η κακία, πάντα θα υπάρχει η ζήλια, πάντα θα υπάρχει ο φθόνος, πάντα θα υπάρχει η υπερηφάνεια, ο εγωισμός, η απληστία και πάντα θα υπάρχει η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ από άνθρωπο σε άνθρωπο!
      Τόσο απλά!
      ...
      Και για να κλείσω χουμιοριστικά, όπως είχα διαβάσει σε ένα τεύχος της Μαφάλντα του Κουίνο, "πως είναι δυνατό να συννενοηθούμε σε αυτόν τον πλανήτη, αφού όταν οι μισοί είναι ξύπνιοι, οι άλλοι μισοί κοιμούνται;".

      Διαγραφή
    7. μα τι να κανουμε τωρα, για να αλλαξουν τα πραγματα πρεπει να υπαρχουν ορισμενες προ'υ'ποθεσεις που εκφραζονται με τη λεξη 'αν'!
      τελος παντων, ετσι κι αλλιως δεν θα βγαλουμε ακρη.. συνεχιζω να πιστευω οτι αποτελει μοιρολατρεια κ ευκολη λυση ή δικαιολογια για παραιτηση..

      καλο καλοκαιρι!

      Διαγραφή
    8. η αλήθεια μέσα στον χρόνο θα φανεί...
      ...
      Καλό καλοκαίρι επίσης!

      Διαγραφή
  6. Απογοήτεψη...τα "τοξικά νέφη" του ανθρώπου, δηλητηρίασαν το Ονειρικό στερέωμα κι ο Ονειροπόλος πια, μάχεται τον Ευλογημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντοτε έτσι ήταν. Το ένα είναι πιο πάνω από το άλλο... απλώς εμείς το έχουμε μπερδέψει και έχουμε δημιουργήσει κάτι το τελείως φανταστικό και άπιαστο.

      Διαγραφή
  7. Καλώς σε βρίσκω Ξύλινε Ιππότη!
    Καλή συνέχεια σ' ότι τόσο όμορφα κάνεις...με ένα τραγούδι.
    http://www.youtube.com/watch?v=-kbXWq-L5s0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σε βρίσκω κι εγώ με τη σειρά μου xibalba, και καλώς ήρθες από το φτωχικό μου...
      Να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια, και το τραγούδι, άγνωστο για μένα μέχρι τώρα, είναι πολύ όμορφο!

      Διαγραφή
  8. Αυτος που βρισκεται στον κοσμο
    ειναι ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ.
    Ας το καταλαβει επιτελους!

    Καλημερολουλουδο,ιπποτη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάζεις δύσκολα...
      ας αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε
      πρώτα ότι βλέπουμε,
      κι έπειτα
      πάμε και στα πιο
      ενδόψυχα...
      ...
      Καλημέρα κι από 'δω!

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...