Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Μια διαφορετική προσέγγιση (Ποίηση 1948 - Στον Νίκο Ε... 1949)


Εμφύλιος Πόλεμος - Εγγονόπουλος

Ποίηση 1948 


τούτη η εποχή
του εμφυλίου σπαραγμού
δεν είναι εποχή
για ποίηση
κι' άλλα παρόμοια :
σαν πάει κάτι
να
γραφή
είναι
ως αν
να γράφονταν
από την άλλη μεριά
αγγελτηρίων
θανάτου

γι' αυτό και
τα ποιήματά μου
είν' τόσο πικραμένα
(και πότε - άλλωστε - δεν είσαν;)
κι' είναι
- προ πάντων -
και
τόσο
λίγα

(από τα Ποιήματα, B΄, Ίκαρος 1977)
Νίκος Εγγονόπουλος


Στον Νίκο Ε… 1949


Φίλοι
Που φεύγουν
Που χάνονται μια μέρα
Φωνές
Τη νύχτα
Μακρινές φωνές
Μάνας τρελής στους έρημους δρόμους
Κλάμα παιδιού χωρίς απάντηση
Ερείπια
Σαν τρυπημένες σάπιες σημαίες

Εφιάλτες,
Στα σιδερένια κρεβάτια
Όταν το φως λιγοστεύει
Τα ξημερώματα.
(Μα ποιος με πόνο θα μιλήσει για όλα αυτά;)

(Παρενθέσεις 1949)
Μανόλης  Αναγνωστάκης



Τα χρόνια πέρασαν από τότε. Ο εμφύλιος είχε στιγματίσει τον ελληνικό λαό, και προξένησε περισσότερα προβλήματα απ’ ότι ο πόλεμος με την Ιταλία του Μουσολίνι και την Γερμανία του Χίτλερ… κι είναι γνωστό αυτό. Μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλο μας…
Σε καμιά περίπτωση δεν υπονοώ πως η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου, παρ’ ότι ακούγονται τέτοια σενάρια, έστω και ψιθυριστά. Ο λαός γνωρίζει πως ο εχθρός δεν είναι δίπλα του… γνωρίζει πως πλέον ο εχθρός δεν είναι καν σε κάποια γειτονική χώρα! Ο εχθρός είναι πλέον η πλουτοκρατία, οι τράπεζες, οι εταιρείες και όλοι αυτοί που εξαπατούν τον απλό λαϊκό κόσμο…
Η επιλογή των δυο αυτών ποιημάτων δεν είναι τυχαία. Είναι η αντιπαράθεση που προσωπικά νιώθω και εγώ, αν πρέπει ή όχι να μιλήσω για το ότι συμβαίνει..
(Μα ποιος με πόνο θα μιλήσει για όλα αυτά;)
αναρωτιέται στο τέλος ο Αναγνωστάκης.
Κάποιος πρέπει να μιλήσει, είναι η αλήθεια.. ακόμη κι ο Εγγονόπουλος παρ’ όλους τους ενδοιασμούς του, μιλάει!
Είναι χρέος μας να μιλήσουμε όλοι εμείς, που ασχολούμαστε με την «γραφή», και ο κόσμος έχει ανάγκη όσο ποτέ την σωστή ενημέρωση. την σωστή κατεύθυνση, το κουράγιο, την εμψύχωση! Έχει ανάγκη την δύναμη της γραφής!
Έφτασε η ώρα όπου ο καθένας μας, λιθαράκι το λιθαράκι, να βοηθήσει την πατρίδα μας, με τον τρόπο που μπορεί, όπως μπορεί και ας αφήσουμε στην άκρη τον εγωισμό πλέον, που έχει αρχίσει να ονοματίζει σήμερα τον λαό μας. Η προπαγάνδα αυτή που θέλει να χαρακτηρίζει τον νεοέλληνα τεμπέλη, εγωιστή, απατεώνα, αχάριστο…
            μα εγώ βλέπω πως έχουμε ακόμη φιλότιμο (τι όμορφη λέξη μα την αλήθεια!), βλέπω χρόνια τώρα τον λαό μας να δουλεύει πόσες ώρες, στις χειρότερες συνθήκες σε σχέση με όλη την ευρωπαϊκή ένωση και παρ’ όλα αυτά να μας χαρακτηρίζουν ως τον χειρότερο λαό της Ευρωζώνης! Ας μην μιλήσουμε καν για την αμοιβή, όχι τώρα μα και των προηγούμενων ετών, σε σχέση με άλλους, πιο «δουλευταράδες» λαούς!
Μήπως να αναρωτηθούμε πραγματικά, τι από αυτά ισχύει..;
Πότε μας είπαν αλήθεια, για να μας λένε σε αυτό τον τομέα..;
Δεν είναι ο Έλληνας σήμερα, όπως θέλουν να μας τον «πουλήσουν»!
Ας δούμε την αλήθεια όπως έχει!
Αγαπάμε την ΖΩΗ και θέλουμε να την ζούμε με την καρδιά μας, είναι κακό; Και μας το στερούν σήμερα αυτό! Αγαπάμε την ζωή και θέλουμε να την μοιραζόμαστε με γλέντι στην ομορφότερη και πιο ευλογημένη χώρα του κόσμου! Κακό είναι; Επειδή μας αρέσει η παρέα και τα ταξίδια στα νησιά μας, πρέπει να θεωρούμαστε τεμπέληδες;  Επειδή θέλουμε να βγαίνουμε με τους φίλους σε ένα ταβερνάκι και να τα πίνουμε γελώντας; Γιατί είμαστε αχάριστοι; Επειδή θέλουμε να γυρνάμε στο σπίτι μετά τη δουλειά και να είμαστε ξένοιαστοι..; Να απολαμβάνουμε την οικογενειακή θαλπωρή, δίχως να σκίζεται το μυαλό και η καρδιά μας απ’ τα προβλήματα..; Απ’ τα προβλήματα, αν όχι ή μη της επιβίωσης μας!;
Επειδή η νέα γενιά θέλει οι κόποι της να έχουν ένα σίγουρο μέλλον, κι όχι να πετιούνται τα όνειρα της στα σκουπίδια..;
Επειδή ζητάμε τα αυτονόητα..;!
Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο σήμερα, απ’ αυτά που είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ μας! Κάποιες γενιές στο κοντινό παρελθόν, πάλεψαν και πλήρωσαν με το αίμα τους για αυτά τα δικαιώματα, για να τα θεωρούν και να μας πείθουν τώρα πως είναι και κάτι που μας το χάριζαν! Ότι τόσα χρόνια ήμασταν αχάριστοι που μας άφηναν και να ζούμε!
Ας δούμε λοιπόν, την κατάσταση ως έχει
και όχι μέσα απ’ το διαθλασμένο τζάμι,
που μας έχουν βάλει…
Κάποιοι παλεύουν με εμάς, για το δικό τους συμφέρον εις βάρος μας…
Ας παλέψουμε λοιπόν και εμείς για το συμφέρον μας, το οποίο δεν είναι εις βάρος κανενός!
Ας παλέψουμε για τη ζωή μας, επιτέλους!



© copyright, ανδρέας λισσόβας

36 σχόλια:

  1. ναι!
    πέρασα να πω χρόνια πολλά για του Βαλεντίνου που ήταν -κιόλας! - χτες, και βρήκα ατμόσφαιρα καταπληκτική!!
    ναι, λοιπόν, ας παλέψουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη η επιλογή των ποιημάτων ΞΥΛΙΝΕ!
    Η χαρά της ζωής, η οικογένεια, η επαφή με τον συνάνθρωπο, είναι αναφαίρετο δικαίωμα, κι όχι τυχοδιωκτική συμπεριφορά ανθρώπων τεμπέλιδων και μη παραγωγικών... Πρέπει να πετάξουμε αυτή τη ταμπέλα που επίμονα προσπαθούν να καρφώσουν στο μέτωπό μας οι έξωθεν προστάτες μας, για να δικαιολογήσουν την καπίλευση της ζωής μας.
    ''Είστε άχρηστοι, αφήστε μας να οργανώσουμε εμείς το σπίτι σας...!'' Αυτό μας λένε, με κάθε τρόπο, την κάθε μέρα που περνά... Ας προσέξουμε αυτή τη πλύση εγκεφάλου, κι ας αποφασίσουμε να αναλάβουμε οι ίδιοι τα ηνία της ζωής μας, γιατί ο ανελεύθερος άνθρωπος, παυέι να είναι άνθρωπος..

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γι αυτό μας πέρασαν χρόνια και χρόνια τώρα την ιδέα του εύκολου πλουτισμού, γι αυτό τάχα μας έδωσαν ελευθερίες να μάθουμε πως τα υλικά αγαθά ήταν η αξία της ζωής και την πήραμε όλοι την καραμέλα και χαθήκαμε από συγγενείς και φίλους για να μαζεύουμε ένα σωρό άχρηστα που σήμερα τα ξεπουλάμε όσο όσο για να επιζήσουμε … Δεν υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει όλα όσα προσπαθούν να μας περάσουν, πως τάχα είμαστε άχρηστα γομάρια που απομυζούμε τον κόπο των εταίρων μας, εμείς ξέρουμε πόσο έχουμε παλέψει να ζήσουμε, τι μισθούς πείνας παίρνουμε χρόνια και χρόνια δουλεύοντας πολύ περισσότερο από όλους αυτούς και φυσικά υπάρχουν και λαμόγια αναμεσά μας…. Αλλά τι θέλουν να μας πουν? Πως αυτοί δεν κάνουν λαμογιές? Δεν έχουν κλέφτες πολιτικούς και απατεώνες πολίτες? Έλααα!!! Εκεί που παίζονται τα χοντρά παιχνίδια με τι τα παίζουν? Με τις κούκλες και τα Lego τους???? Αντε να μου χαθούν που θα μιλήσουν για μένα και την πατρίδα μου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΑΙΡΟΜΑΙ...για ΑΥΤΌ : ''Κάποιοι παλεύουν με εμάς, για το δικό τους συμφέρον εις βάρος μας…
    Ας παλέψουμε λοιπόν και εμείς για το συμφέρον μας, το οποίο δεν είναι εις βάρος κανενός!
    Ας παλέψουμε για τη ζωή μας, επιτέλους!'' και γιατί το λες εσυ και συμφωνουν πολλοι της γενιας σου.
    ΧΑΙΡΟΜΑΙ και ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πράγματι, ζούμε τώρα έναν εφιάλτη με οργανωμένο τρόπο. Στην καθημερινή μας ζωή υπάρχει η υπερηφάνεια και το πνεύμα της αντίστασης αλλά υπάρχει και παραίτηση και η κατάθλιψη.Ένας άρρωστος αέρας και ένα περιβάλλον δηλητήριο μας περιτριγυρίζει, δε φτάνει το φιλότιμο, ο λαός έχει δύναμη και ήρθε η ώρα να την χρησιμοποιήσει, είναι στο αίμα μας η γενναιότητα και ας την κοίμισαν κάποιοι. Ώρα να ξυπνήσουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και ωραίος ο Αναγνωστάκης... ελπίζω να μην πέσει κάποιο από αυτά τα δυο φέτος στις Πανελλάδικές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ας παλέψουμε λοιπόν και εμείς για το συμφέρον μας, το οποίο δεν είναι εις βάρος κανενός!
    Ας παλέψουμε για τη ζωή μας, επιτέλους!"

    Άντε να ξυπνήσουμε λοιπόν, αρκετά αφεθήκαμε ... είναι που τα προηγούμενα χρόνια μας έδωσαν πολλά στα χέρια και πιστέψαμε ότι οι κατακτήσεις χαρίζονται ... λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ!
    ΣΑΝ ΙΠΠΟΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ
    ΑΝΑΦΕΡΕΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ...
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΗΣΥΧΗ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ!!
    ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΞΥΠΝΑΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εξαιρετικα τα ποιηματα, θα σε παραπεμψω και στο 'Θεσσαλονικη, μερες του 1969 μ.Χ' του Αναγνωστακη παλι.

    οσο για την παλη..
    'αν οχι τωρα, ποτε?
    αν οχι εμεις, ποιοι?'
    τωρα, εμεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παράξενοι οι καιροί μας Ξύλινε... δεν μην ξέρουμε αν πρέπει να μιλήσουμε ή όχι! Θαρρώ πως θα έπρεπε να μιλούμε για την παρόντος χρόνου κατάσταση... αλλά τι είναι αυτό που κρατεί τη γλώσσα σφαλισμένη...;;;

    Λείπει ο εκφραστής, αυτό που θα αρχίσει την κουβέντα κι έπειτα ένας ένας θα παίρνουμε το λόγο! Σκέψου, δεν είναι εύκολο...

    Εκείνος ο ένας που θα το τολμήσει όμως θα βγει μπροστά!

    Σε φιλώ γειτονάκι μου!
    Να χαμογελάς!

    >Χωρίς πλάκα μένουμε κοντά! Από το μπαλκόνι μου αντικρίζω την πίσω μεριά του Αγ. Ανδρέα... , λες να μένεις σε έναν δρόμο που αρχίζει από Κ., Ρ.Φ., Μ., Ε.;;; χε χε

    Καλά Περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έλειψα για...λίγο και επιστρέφοντας χάθηκα σ΄ένα χείμαρο αναρτήσεων! Θα ξεκινήσω από αυτή και θα επανέλθω για τις υπόλοιπες.Παράξενοι καιροί κι εγώ πολύ φοβάμαι...Ξέρεις γιατί? Που συνεχώς αφήνουμε τους δρόμους της καρδιάς μας να χαθούν...Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Έλληνας μια ζωή ήταν περήφανος και μια ζωή είχε φιλότιμο. Μια λέξη που την αγνοούν όλοι οι άλλοι λαοί μιας και δεν υπάρχει σε κανένα άλλο λεξικό όσο και αν ψάξουμε.

    Είναι δικαίωμά μας να ζήσουμε μια ζωή έτσι όπως εμείς την θέλουμε, αλλά κάποιοι για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να μας αφήσουν.

    Την λευτεριά μας θα την κερδίσουμε μόνο αν ενωθούμε και γίνουμε μια γροθιά όλοι μαζί. Πρέπει να καταλάβουμε πως το μέλλον της χώρας δεν εξαρτάται από τους πολιτικούς που παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, αλλά από εμάς τους ίδιους, τον απλό λαό.

    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πανέμορφα τα ποιήματα :)
    μερικά απο αυτά τα δίνω φέτος στις πανελλήνιες.
    Καλή μέρα εύχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Summertime Blues

    αν και δεν γιόρτασα ευχαριστώ...
    εύχομαι να γιόρτασες εσύ,
    και να γιορτάζεις και κάθε μέρα!
    ...
    Το μόνο που θα ήθελα να πω,
    είναι πως η πάλη,
    δεν σημαίνει μονάχα
    να πάρουμε τα όπλα και να βγούμε στον δρόμο...
    σημαίνει ο καθένας να δώσει ότι μπορεί!
    ιδέες, ενημέρωση, Ψυχή και ότι μπορούμε να φανταστούμε...
    ...
    Λένε για επανάσταση και αυτομάτως η σκέψη πηγαίνει σε βία. Οι εποχές έχουν αλλάξει και πιο πολλά θα καταφέρουμε με το μυαλό και όχι με την σωματική δύναμη...
    ...
    Οπότε ας αποβάλλουμε αυτές τις αρνητικές "έννοιες" που μας έχουν περάσει!
    Και να τους κερδίσουμε από εκεί,
    που πιστεύουν ότι μας έχουν κερδίσει αυτοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. voulaki

    Είναι τόσο μεγάλη η προπαγάνδα που δεχόμαστε, που ένας άνθρωπος που ζει στην επαρχία, και είναι και μιας ηλικίας, δίχως να έχει ενημέρωση της πραγματικότητας πέρα από τα ΜΜΕ και αυτά που του επιβάλλουν, να θεωρεί πως μαθαίνει την πραγματικότητα όπως έχει!
    Και σε ένα σημείο το έχουν καταφέρει...
    ...
    Αλλά δεν έμαθαν πως ο Θεός τον άνθρωπο τον έχει φτιάξει ικανό να τα ξεπερνά όλα..;
    Ουκ ολίγες φορές έχει αποδειχτεί αυτό!
    Λίγη πίστη στον αγώνα να έχουμε,
    και θα δικαιωθούμε!
    ...
    Ένα όμορφο Σαββατοκύριακο εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Levina

    Πόσο δίκιο έχεις Λεβίνα μου..!
    χάσαμε κι εμείς τις αξίες μας.
    και αυτό πληρώνουμε τώρα...
    μα κανείς δεν είναι ικανός να μας κρίνει!
    "Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω..."
    ...
    Αλλά προτιμώτερο να ξεπουλήσουμε τα άχρηστα που γεμίσαμε,
    παρά την ψυχή μας...
    γιατί ούτε τεμπέληδες είμαστε, ούτε αχάριστοι, ούτε τίποτε από αυτά που θέλουν να μας προσάψουν!
    ...
    Μου άρεσε αυτό που είπες στο τέλος...!
    Συνειδητοποίησα ότι πράγματι η Ελλάδα είναι δική μας! Η πατρίδα μας, και μας την έχουν αποξενώσει... Θα μου πεις τώρα το κατάλαβες..;
    Ναι, τώρα καταλαβαίνω την έκταση της ζημιάς που έχουν προκαλέσει...
    ...
    Θα γυρίσει όμως ο τροχός... θα γυρίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κόκκινη κορδέλα

    Την αλλαγή δεν θα την καταφέρει μόνη της,
    μια μονάχα γενιά...
    Όλες οι γενιές έχουν να δώσουν, όλες...
    ...
    Αν και η γνώμη μου σήμερα είναι ότι οι αποστάσεις των γενεών έχουν μικρύνει...
    ποτέ δεν κατάλαβα γιατί διδασκόμασταν στο σχολείο την αντιπαλότητα των γενεών, αν και σπάνια να την δω γύρω μου!
    Αντιπαλότητες ανθρώπων - χαρακτήρων υπάρχουν, όχι γενεών...
    ...
    Έτσι λοιπόν πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και να ανατρέψουμε το σάπιο σύστημα που με το ζόρι το κρατούν αυτοί...
    ...
    Η πείρα είναι μεγάλο όπλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Dark13Sun

    Αυτό το έχω παρατηρήσει και εγώ...
    ενώ υπάρχει η θέληση,
    σαν κάτι να τη σταματά...!
    Ένας φόβος που μας έχουν περάσει κάτω απ' το δέρμα και θέλει κόπο να τον βγάλουμε.
    ...
    Ώρα να ξυπνήσουμε, Δημήτρη μου, μα το πιο σωστό θαρρώ να πούμε είναι ότι κι αυτοί που ξυπνούν, να ξυπνούν και τους άλλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Mad Hatter

    Φίλε μου, δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά αυτά τα δυο πάνε μαζί, και μαζί θα πέσουν αν πέσουν...
    ...
    Μην αγχώνεσαι πάντως, γιατί θα δεις για πότε θα περάσει, ούτε και θα καταλάβεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βάσω Α.

    "Πιστέψαμε ότι οι κατακτήσεις χαρίζονται..."
    τίποτε δεν χαρίζεται... τίποτε!
    ...
    Να το έχουμε υπόψιν πλέον αυτό το πάθημα,
    γιατί άλλα δεν χωρούν...
    Αυτοί πότε θα πληρώσουν...;
    μια ζωή έτσι θα την βγάλουν..;
    ας το σκεφτούμε κι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τι θλιβερή διαπίστωση, να βλέπεις νέους ανθρώπους να ζουν τούτο το ξεπούλημα...να ζουν δίχως μέλλον και ελπίδα μπροστά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. άγγελέ μου

    Τον κόσμο δεν τον πήραμε από τους γονείς μας,
    τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας!
    Δεν είναι αρκετό αυτό,
    για να ξυπνήσουμε...;
    ...
    Και όπως ξαναείπα και θα το ξαναπώ
    για να μην το φοβόμαστε άλλο,
    πάλη δεν είναι βία,
    η πάλη είναι πολλά πράγματα,
    και δεν ζούμε πλέον σε μια κοινωνία
    όπου η βία είναι αυτή που θα φέρει την αλλαγή!
    Ο καθένας άνθρωπος έχει και κάτι άλλο να δώσει, εξίσου άξιο με όλα, οπότε ας μην αγνοούμε τις δυνάμεις μας!
    ...
    Ένα όμορφο βράδυ εύχομαι και καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φανή

    το διάβασα...
    ο στίχος που μου έμεινε:
    "Πλημμύρες, καταποντισμοί, σεισμοί, θωρακισμένοι στρατιώτες·"
    ...
    τι άλλαξε;
    γράφτηκε επί Χούντας, και σήμερα εμείς περνάμε μια δεύτερη Χούντα, από αυτούς που ήρθαν να μας σώσουν από αυτήν!
    Ειρωνεία..;
    ...
    Τώρα, εμείς, με τον σωστό τρόπο!
    Έχουμε τα μέσα, και ειδικά η δική μας γενιά...
    βλέπω γύρω μου πανέξυπνα παιδιά να σπαταλούν ότι έχουν σε ανούσια πράγματα, τις σκέψεις τους θολές,
    μόνο και μόνο γιατί θεωρούν, ή πιο σωστά μας έχουν κάνει να θεωρούμε, ότι δεν είμαστε ικανοί να αλλάξουμε εμείς την κατάσταση!
    -Ποιος είσαι εσύ που νομίζεις θα σε πάρουν στα σοβαρά...;
    -Ποιος είμαι...;
    Κανείς, για αυτό και έχω μεγαλύτερη αξία!
    Κανείς, και δεν με νοιάζει το προσωπικό όφελος, γιατί δεν έχω προσωπικό όφελος!
    Κανείς δεν είμαι!
    Ούτε ένας είμαι!
    Είμαι η φωνή της γενιάς μου, είμαι η φωνή όλων των γενεών, είμαι η φωνή της Πατρίδας μου!
    Κανείς δεν είμαι!
    Κι αυτό φτάνει και περισεύει...
    ...
    Τώρα, εμείς, έξυπνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Seirios

    Διάβασε λίγο και την "απάντηση" μου στην Φανή...
    Δεν θα διαφωνήσω. Λείπει αυτός ο ένας.
    Μα σκέψου, τι παραπάνω θα έχει αυτός από εσένα..; Άνθρωποι δεν είμαστε όλοι μας..;
    Ίδιοι και ίσοι δεν είμαστε όλοι μας..;
    ...
    Τη γλώσσα σφαλισμένη την κρατά ο φόβος.
    Ο φόβος που έχουν σπείρει μέσα στον λαό, που αν τον αναλύσεις θα δεις ότι είναι και ανεξήγητος!
    Δες γύρω σου, όλοι έχουν χάσει... δεν έχει μείνει τίποτε πλέον να χάσουν! Ίσως το μόνο, μια ζωή, που ο Θεός να την κάνει ζωή! Και λέω εγώ, με το αθώο μου μυαλό... σου βομβαρδίζουν κάθε μέρα, θα χάσεις κι αυτό, θα χάσεις κι αυτό, θα χάσεις κι αυτό...
    Μα δεν σκέφτεσαι αν όλα αυτά που λένε ότι θα χάσεις δεν είναι δικά σου, αλλά δικά τους..; Ότι αυτά θα τα χάσουν αυτοί και θα κερδίσεις εσύ..;!
    ...
    Πριν την "μάχη" πρέπει πρώτα να γίνει η σκέψη... η σωστή σκέψη, που θα τη μεταδώσω εγώ, εσύ, ο κάθε ένας, στόμα με στόμα αν χρειαστεί, και πλέον να φύγει ο φόβος.
    ...
    Εύκολο δεν είναι. Δύσκολο και πολύ μάλιστα... αλλά ξέρεις τι σκέφτομαι εγώ πριν από κάθε δύσκολη κατάσταση;
    Πως όταν θα τα έχω καταφέρει θα την θεωρώ πλέον εύκολη... κι έτσι μου είναι εύκολη κι από πριν!
    Μπορεί να είναι βλακεία έτσι, αλλά με βοηθά...
    ...
    Μένω ένα τετράγωνο πίσω, σε δρόμο που αρχίζει από Π., δίπλα είμαστε!
    ...
    Καλό βράδυ να έχεις γείτονα!
    Και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Onirokosmos

    Μας έλειψες όμως...
    ...
    Ο φόβος...
    Ο φόβος υπάρχει όταν κάτι για μας είναι άγνωστο ή όταν κάτι έχουμε να χάσουμε!
    ...
    Μα είναι ο Έλληνας από σκληρό υλικό,
    να μου το θυμάσαι αυτό! Δεν μπορεί κανείς να τον "φάει", κι ακόμη κι αν τον στριμώξει, πάλι θα δείξει την αξία που έχει πραγματικά!
    Μην θαρρείς πως είμαστε χαμένοι,
    γιατί δεν είμαστε...
    ...
    Είδες τι γίνεται σε όλον τον κόσμο για την Ελλάδα..; από τον απλό κόσμο..;!
    Σκέψου λίγο, πόσο ανάγκη μας έχουν, αλλά και εμείς πόση ανάγκη τους έχουμε όλους τελικά!
    Πατριώτες να είμαστε, όχι εθνικιστές!
    ...
    Ίσως πρέπει μέσα από τις δυσκολίες να βρούμε τον δρόμο της καρδιάς μας, κι αργότερα να βγούμε πιο δυνατοί!
    ...
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σάββας

    Έχεις απόλυτο δίκιο!
    Γνωρίζω πως το φιλότιμο υπάρχει μόνο στο ελληνικό λεξικό, όπως και άλλες πολλές λέξεις!
    ...
    Αυτό είναι που φοβούνται οι ίδιοι,
    και δεν θέλουν να συμβεί.
    Να γίνουμε όλοι μια γροθιά,
    και δεν πρόκειται τίποτε να σταθεί στον δρόμο μας!
    Έξυπνα πρέπει όμως να φερθούμε
    και να τους "χτυπήσουμε" εκεί
    που νομίζουν πως μας έχουν κοιμίσει!
    Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο για τον άνθρωπο!
    ...
    Μια καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Caramel

    Κατ' αρχάς καλώς ήρθες στο φτωχικό μου!
    ...
    Αυτά τα δυο τα δίνεις ναι,
    ξέρω και εγώ γιατί θεωρητική ήμουν...
    Ενώ μέσα από τα ποιήματα,
    υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείς να δεις,
    στην παιδεία έχουν βάλει όρια
    και τα θέλουν όπως ακριβώς τα θέλουν οι ίδιοι!
    (Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, που δεν είναι της παρούσης, αλλά άμεσο και δεν πρέπει να το ξεχάσουμε..)
    ...
    Μια συμβουλή που θα σου έδινα για τις πανελλήνιες, είναι να μην τις φοβάσαι,
    κι αυτά που διαβάζεις να τα αγαπήσεις!
    τι εννοώ..; να τα διαβάσεις για να τα μάθεις εσύ πρώτα, και μετά γιατί πρέπει να τα δώσεις στις πανελλήνιες...
    ...
    Μια όμορφη εβδομάδα εύχομαι να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ

    Βίκυ μου, μη τα βλέπεις μόνο από αυτήν την πλευρά!
    Η ελπίδα δεν χάνεται ποτέ!
    ...
    Να το δούμε ως μια δοκιμασία για τον λαό μας, και ευκαιρία για την απόδειξη της αξίας μας!
    Να το δούμε ως τη λάθος πορεία που τραβήξαμε, και έφτασε η ώρα να το παραδεχτούμε και να αλλάξουμε ρότα!
    Να το δούμε ως τα χρόνια που θα φανούν τα διαμάντια και τα "ζιζάνια" γύρω απ' την Ελλάδα είναι πλέον καιρός να φύγουν!
    ...
    Μη μου απογοητεύεσαι όμως Βίκυ μου, γιατί ναι μεν τα νιάτα έχουν δύναμη και ελπίδα, μα δεν έχουμε τις γνώσεις και την πείρα που μπορούν να μας δώσουν οι μεγαλύτερες γενιές!
    Όλοι μαζί έχουμε δύναμη...
    όχι απομονωμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γεια σου (με όλο το σεβασμό ο ενικός)
    θέλω να πω πώς γράφεις υπέροχα τυχαία βρήκα το μπλογκ σου καθώς αναζητούσα άρθρα για τον Τσε και εντυπωσιάστηκα απο αυτά που γράφεις συγχαρητήρια.


    Κάποιες γενιές στο κοντινό παρελθόν, πάλεψαν και πλήρωσαν με το αίμα τους για αυτά τα δικαιώματα, για να τα θεωρούν και να μας πείθουν τώρα πως είναι και κάτι που μας το χάριζαν! Είναι πολύ αληθινό και δεν ξέρω αλλά κόλλησα με αυτό το συγκεκριμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εντμιρ Ντρεου

    Φίλε μου, ο ενικός μας φέρνει κοντά,
    κι αν ξαναπεράσεις μόνο αυτόν
    να χρησιμοποιείς!
    ...
    Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!
    δεν ξέρω τι να πω..!
    ...
    Μήπως είναι ψέματα..;
    Για ποιον λόγο θέλουν να μας κρύψουν
    την Ιστορία,
    και ότι έχει καταφέρει ο άνθρωπος και ειδικά όλος ο ελληνικός λαός..;!
    Γιατί η Ιστορία θα μας δείξει
    τον δρόμο και το φοβούνται αυτό...
    αλλά έτσι κι αλλιώς,
    η ιστορία επαναλαμβάνεται
    και όλα ανατρέπονται...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σε ευχαριστώ θερμά Ξύλινε Ιππότη.
    Πιστευώ πως θα γράψω καλά, όχι δε φοβάμαι...
    Μου αρέσουν τόσο πολύ αυτά που μαθαίνω στην κατεύθυνση μου, δεν έχει να κάνει με τις πανελλήνιες, το να πάω να γραψω καλα ή να μάθω κάτι καλά, μα με εμένα!
    Γιατί συνήθως μαθαίνω μόνο αυτά που μου αρέσουν (κακό αυτο) και όχι αυτα που πρέπει.
    Φέτος είμαι σίγουρη πως θα σκίσω!:D
    Σε ευχαριστώ και πάλι που με εμψυχώνεις...
    Καλή σου μέρα :)
    Να περνάς όσο πιο όμορφα μπορείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Caramel

    Εσύ κάνε το καλύτερο που μπορείς,
    και να ξέρεις ότι θα ανταμειφθείς!
    τίποτε δεν πάει χαμένο.
    κάθε προσπάθεια ή μη οδηγεί κάπου,
    και ο άνθρωπος λειτουργεί πάντα με αυτό που νιώθει...
    το κλειδί της επιτυχίας, μου είχαν πει,
    είναι ένα:
    να κάνεις αυτό που αγαπάς!
    ...
    Καλή εβδομάδα να έχεις!
    Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. "να κάνεις αυτό που αγαπάς!"
    Θα το κρατήσω αυτό. :)
    Καλή νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Εγκώμιο στον κομμουνισμό

    Είναι λογικός, καθένας τον καταλαβαίνει. Ειν' εύκολος.
    Μια και δεν είσαι εκμεταλλευτής, μπορείς να τον συλλάβεις.
    Είναι καλός για σένα, μάθαινε γι' αυτόν.
    Οι ηλίθιοι ηλίθιο τον αποκαλούνε, και οι βρωμεροί τον λένε βρωμερό.
    Αυτός είναι ενάντια στη βρωμιά και την ηλιθιότητα.
    Οι εκμεταλλευτές έγκλημα τον ονοματίζουν.
    Αλλά εμείς ξέρουμε:
    Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος.
    Δεν είναι παραφροσύνη, μα
    Το τέλος της παραφροσύνης.
    Δεν είναι χάος
    Μα η τάξη.
    Είναι το απλό
    Που είναι δύσκολο να γίνει.
    ΜΠΡΕΧΤ

    Ιππότη...
    Αυτός είναι ο αγώνας που απαιτείται σήμερα..αγώνας δύσκολος μα και ο μόνος που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση υπέρ μας...δεν λείπει ο ένας που θα τον ξεκινήσει..λείπουν οι πολλοί που θα πιστέψουν στη νίκη του...αυτοί που σαν μια γροθιά θα αποτινάξουν τα δεσμά της πλουτοκρατίας..
    και θα είναι αγώνας βίαιος(το πιο πιθανό)..αλλα τι είναι άραγε πιο βίαιο;
    βία είναι τα υποσιτισμένα παιδιά στην αθήνα του 2012,οι χιλιάδες άστεγοι την ώρα που υπάρχουν άδεια σπίτια,οι άνεργοι και εκείνοι που πουλούν την εργατική τους δύναμη για μισθούς που δεν αρκούν για επιβίωση...όχι ο δίκαιος αγώνας των εργατών..
    η Ελλάδα των εργατων,των αγροτων έχει φιλότιμο,έχει και δυναμη..
    υπάρχει ομως και η άλλη Ελλάδα,αυτοι των πλουτοκρατών που ειναι αδίστακτοι και αδηφάγοι μπροστά στην κερδοφορία τους...
    απεναντι σε αυτους χρειάζεται αγώνας αδιάκοπος με αντοχή και επιμονή..
    και είναι υποχρέωση δική σου αλλά και όσων έχουν τη δύναμη της γραφής να τον καλλιεργούν,να τον υμνούν η ακόμη και να τον προκαλούν...
    το άρθρο σου με ενθουσίασε,έχει ψυχή και εμπνέει...συνέχισε έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Φίλε/η μου, ανώνυμε/η

    "δεν λείπει ο ένας που θα τον ξεκινήσει..λείπουν οι πολλοί που θα πιστέψουν στη νίκη του..."
    θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό!
    ...
    η κοινωνία χρειάζεται να καταλάβει
    ποια είναι τα δικαιώματα της,
    και να παλέψει για αυτά.
    Υπάρχει κάτι όμως που αγνοεί
    ο κόσμος. ότι αν σηκωθούν όλοι,
    αν σηκωθούμε όλοι πιο σωστά,
    δεν θα χρειαστεί να γίνει καν
    μάχη!
    Εκεί είναι που αλλάζουν όλα..
    εκεί είναι που μας φοβούνται!
    ...
    γιατί παλεύουν πως και πως
    για να μην ξεσηκωθεί ο λαός..;!
    Γιατί μετά η νίκη θα είναι δική μας!
    ...
    Ο κόσμος που ασχολείται με την γραφή
    έχει χρέος να ενημερώσει
    τον άνθρωπο για την αλήθεια.
    Δεν λέω κάτι καινούργιο,
    κι ούτε ποτέ θα πω..
    όλα έχουν ξαναειπωθεί.
    και δεν υπάρχει παρθενογένεση στην σκέψη..
    Γεννήθηκα με το "ταλέντο"
    να μεταδίδω την σκέψη,
    να την βοηθώ πιο εύκολα να ταξιδεύει
    και αυτό δεν είναι τυχαίο,
    έχει κάποιον ανώτερο σκοπό...
    και ειδικά σήμερα
    που υπάρχει όλη αυτή
    η προπαγάνδα
    χρέος είναι η Αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...